
Galaktoz ve glikoz kombinasyonundan oluşan disakkarit şekere laktoz denir. Laktoz sütte ve süt eserlerinde bulunan bir husustur.
Küçük yaşlarda beden laktaz ismiyle bilinen bir enzimi kullanarak anne sütünde bulunan laktozu parçalayarak sindirebilir.
Bazı insanlar zaman geçtikçe laktozu sindirme yeteneklerini kaybederler.
İnsanlar az ölçüde laktozlu besinleri ve fermente besinleri sindirebilirken, kimi insanlarda rastgele bir süt eseri tüketince sindirim sorunları yaşamaya başlarlar.
Bu durum karında şişkinlik, hazımsızlık üzere durumlarla kendini gösterebilir.
İşte birçok insanın sindirim sorunu yaşamasına sebep olan laktozlu gıdalar…
Süt
Süt çok fazla laktoz içeren besinlerden bir adedidir. Süt eserlerinin baş bileşenlerinden biri süttür.
Geçirdiği süreçlere nazaran laktoz oranında değişiklikler gerçekleşebilir.
Tabii süt tüketmek istiyorsanız ve rahatsızlığınız varsa birçok marketten laktozsuz süt bulmanız mümkün.
Peynir
Laktozu ziyadesiyle içeren besinlerden biri de peynirdir lakin peynir tipine nazaran laktoz oranı da değişmektedir.
Sert peynirlerde laktoz oranı daha azdır.
Bu durumun sebebi ise peynir üretim etabında laktozun birçoğunun elimine edilmesinden kaynaklanır.
Krema
Laktoz oranı fazla olan besinlerden biri de çiğ kremadır.
Laktoz intoleransınızın olduğunu biliyorsanız bu durumda krema kullanılarak yapılan yemeklere dikkatle yaklaşmanız ve mümkün epeyce tüketmekten kaçınmanız gerekir.
Yoğurt
Yoğurt da sütten yapıldığı için laktoz içerir ancak imal evresinde, sütün fermentasyonunda bu oran öbürleri kadar yüksek kalmaz düşer.
Yoğurdu yediğinizde sindirmeniz mümkündür lakin şayet intoleransınız fazlaysa olağan yoğurdu tüketmeden laktozsuz olanını tercih edebilirsiniz.
Sütlü çikolata
Sütten yahut kremadan daha az laktoz oranına sahip çikolata onlar kadar laktoz içermese de yüksek ölçüde süt içerir.
Bu yüzden çikolata tüketmeden etiket denetim etme alışkanlığınız olmalı. İntoleransınızın olduğunu biliyorsanız risk almadan bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın!