
Gebelik dönemi, bayanların hayatlarında büyük bir dönüm noktasıdır ve kilo artışı dışında bedende değerli değişikliklere neden olabilir.
Biz ise sizlere gebelikte ne kadar kilo alınmalıdır? Sağlıklı bir hamilelik için ülkü kilo artışı nasıl olmalıdır bunlardan bahsedeceğiz.
Gebelikte kilo alımı her birey için farklılık gösterebilir. Ülkü kilo artışı, gebelik öncesindeki beden tartısına, uzunluğuna, yaşına, fizikî aktivite seviyesine, plasentanın boyutuna ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Bebeğinizin sağlıklı bir halde büyümesi için çok kilo almanıza gerek yok
Genellikle birinci üç ay (1. trimester) boyunca büyük bir kilo artışı beklenmez, fakat hamileliğin ikinci üç ayından itibaren iştah artışı görülebilir. Yetersiz yahut çok kilo alımı, gebelik komplikasyonlarına, doğum sorunlarına ve bebekte gelişim problemlerine neden olabilir.
Bu nedenle, gebelik sırasında sağlıklı kilo alımı gayeleri belirlemek değerlidir. Şayet iştahınızı denetim edemiyorsanız, kilo, kan şekeri ve hormon sisteminizi yönetmek için bir beslenme uzmanının rehberliğinde ilerlemeniz önerilir.
Çevreniz size “Karnınız hiç büyümüyor, bu çocuk nasıl büyüyecek?” diyebilir, lakin unutmayın ki bebeğinizin sağlıklı bir biçimde büyümesi için çok kilo almanıza gerek yok.
Amacımız, annenin ve bebeğin muhtaçlığı olan besin öğelerini alarak yanlışsız ve sağlıklı kilo idaresini sağlamaktır.
Ayrıca, beden, doğum sonrasında anne sütü üretimi için yağ depolar. Gebelikte önerilen kilo ölçüsünün altında kilo almak, bebeğin ortalama kilo ve uzunluktan daha küçük doğmasına neden olabilir.
Küçük bebekler, emme sırasında zorluk yaşayabilir ve sıhhat meseleleri riski daha yüksek olabilir. Önerilen kilo ölçüsünden fazlasını almak da çeşitli meselelere yol açabilir.
6-10 Kilodan fazla almamalısınız
Çoğu bayan, gebelik sürecinde yaklaşık 11,5 ila 16 kilo ortasında kilo alır. Şayet gebelik öncesi olağan beden tartısına sahipseniz, yaklaşık olarak 9-14 kilo almanız beklenirken, obez bir bireyseniz, 6-10 kilodan fazla almamanız önerilir.
İkiz yahut daha fazla bebek taşıyan bayanların bu kıymetlerin üzerine çıkması ekseriyetle sağlıklı kabul edilir. Sağlıklı bir hamilelik için uygun kilo alımı amaçlarını takip etmek kıymetlidir.
Dünya Sıhhat Örgütü’nün vücut kitle indeksi sınıflandırmasına nazaran gebelikte ülkü kilo kazanımını sınıflandırmak şu biçimdedir:
Sağlıklı bir hamilelik süreci için uygun kilo alımı maksatlarını izlemek, anne ve bebeğin sıhhatini muhafaza açısından kıymetlidir. Lakin her hamilelik farklıdır ve ferdî faktörleri göz önünde bulundurarak hekiminiz tarafından belirlenen maksatlara sadık kalmak değerlidir.
Sağlıklı bir hamilelik süreci için tertipli doktor kontrolü ve bir beslenme uzmanının tekliflerini takip etmek kıymetlidir.
Bu bilgiler sırf bilgilendirme gayelidir ve bireylere özel teşhis ve tedavi ihtiyaçlarını yerine getirmez. Rastgele bir sıhhat sıkıntısıyla ilgili olarak hekiminize yahut sıhhat kuruluşuna başvurmadan uygulamayınız.